Sağlık ve Wellness

Aç Karnına Su İçmenin Faydaları Nelerdir?

Aç karınla su içmenin faydaları vücudun kaybettiği sıvı telafi etme açısından önemlidir. Vücudun su kaybetme işlemi yalnız idrar ve terleme yoluyla gerçekleşmez. Uykuda da vücut hatırı sayılır bir miktarda su kaybı yaşar. Uyanmakta zorluk çekmek, halsiz uyanmak ve algılamakta zorluk çekmek vücudun kaybettiği su ile alakalıdır. Bu nedenle uyandıktan sonra en az iki bardak su içmek vücuda ihtiyacı olan takviyeyi sağlar. Aç karnına su içmenin faydaları içinde vücuda zindelik ve enerji kazandırmak da vardır.

Aç karnına su içmenin diğer faydası ise metabolizmayı hızlandırmasıdır. Bu sayede yağ yakımına destek olur. Özellikle kilo vermek isteyenler diyetlerinde aç karnına su içmeye özen göstermelidir. Sindirim sistemini düzenlemesi aç karnına su içmenin diğer etkisidir. Hazımsızlığı giderip boşaltım sorunlarını ortadan kaldırmaya yardım eder. Vücuttaki toksinleri atmak için suyun aç karnına içilmesine dikkat etmek önemlidir. Sabah uyandıktan sonra su içmeyi alışkanlık haline getirmek hayat kalitesini arttırır.

SU İÇMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Su içilmesinin faydaları vücut fonksiyonlarının gerektiği gibi çalışmasında kendini gösterir. Vücudu nemlendiren su cildin parlak ve genç bir görüntüye sahip olmasını kolaylaştırır. Enerjiyi arttırdığı için gün içinde sık sık içilmesi önemlidir. Düzenli olarak içildiği taktirde baş ağrısını gidermeye yardımcı olur. Su içmenin diğer faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağız kokusunu önlemede etki sağlar.
  • Kan hacmini artırmaya yarar.
  • Hücrelerin ihtiyaç duyduğu oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşıma işlevini yerine getirir. Bu sayede kalbin daha sağlıklı olmasını kolaylaştırır.
  • Kırık, kepek, dökülme gibi çeşitli saç problemlerinin giderilmesinde etkili rol oynar.
  • Sindirim problemlerini gidererek kabızlık ve bağırsak tembelliği gibi sorunları iyileştirir.
  • Egzersiz yaparken meydana gelen kasılma ve krampları gidermeyi kolaylaştırır.
  • Susuz kalmanın ortaya çıkardığı unutkanlık ve dikkat dağınıklığı gibi olumsuz durumlara karşı beyin fonksiyonlarını düzenlemeye yarar.
  • Stresin giderilmesinde etkilidir.
  • Emziren annelerde süt yapıcı etkiler gösterir.
  • Reflünün etkilerini hafifletir.
  • Bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun direncini arttırmada etkilidir.
  • Cilt sağlığını koruma görevine sahiptir. Düzenli ve yeterli su içen kişilerde nemli, parlak, sağlıklı ve genç bir cilt yapısı bulunur.
  • Vücut ısısını ideal noktada tutar.
  • Ödem atıcı bir yanı vardır.
  • Metabolizmayı hızlandırmaya yarar.
  • Böbrek hastalıklarının önüne geçer.

LİMONLU SU İÇMEK HANGİ FAYDALARI SAĞLAR?

Limonlu su içmenin faydaları sindirime yardımcı olmak ve kilo vermeyi hızlandırmaktır. Hidrasyon devamlılığını sağladığı gibi oksidasyonu engellemeye yardımcı olur. Limonun içinde bulunan C vitamin vücudun ihtiyaç duyduğu besin değerini almayı sağlar. Limonlu su içmenin yararlarından biri de böbrek taşlarının oluşumuna engel olmasıdır. Sabah uyanır uyanmaz düzenli bir şeklide limonlu su içmenin faydaları gözle görülür şekilde ortaya çıkar. 

YETERLİ SU İÇMEMEK HANGİ HASTALIKLARI OLUŞTURUR?

Yeterli su içmemenin oluşturduğu hastalıklar baş ağrısı, halsizlik ve kabızlıktır. Devamlı olarak su tüketmemek bir süre sonra vücutta ciddi hastalıkların baş göstermesi anlamına gelir. Özellikle sıcak havalarda terleme yoluyla vücut çok fazla su kaybettiği için bunun telafi edilmesi önemlidir. Aksi taktirde sıcak çarpması, bayılma ya da fenalaşma gibi durumlar oraya çıkar.

GÜNDE KAÇ LİTRE SU İÇMEK GEREKİR?

Günlük içilmesi gereken su kişinin sağlık durumuna ve yaşadığı yere göre farklılık gösterir. Her ne kadar başka içecek ve yiyecekler aracılığıyla sıvı ihtiyacı karşılansa da asla suyun yerini tutmaz. Yaş, iklim, fiziksel aktivite ve beslenme şekli ihtiyaç duyulan su miktarı üzerinde etkilidir. Yetişkin insanların günlük olarak en az 3 litre su içmesi tavsiye edilir. Böylece su içmenin faydaları belirginleşir.

Ayrıca bakınız: Kaliteli İçme Suyu Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu